27 Temmuz 2008 Pazar

Medyanın Metallica takıntısı !

Biraz evvel izlediğim bilimum haber bültenleri sonrasında farkettim ki, Türk medyasının metal-hard rock ve rock müziğe karşı olan bitmek bilmez nefreti sona ermemiş hala.

Bugün malum 9 yıl aradan sonra Metallica yeniden Istanbul’da. Haberlerde buna dair konser öncesi görüntüler gösterdiler. Ve seçilmiş bazı görüntüleri ise nedense üst üste bütün bültenlerde tekrarladılar. Bunlardan bir tanesi, sıra bekleme esnasında birbirine iki yumruk atan genç idi ve bu görüntüyü konser öncesi insanlar birbirine girip, birbirlerini dövmüş gibi anlattılar. Ve kapıların geç açılmasını protesto etmek için havaya atılan pet şişeler de sürekli gösterilen ikinci görüntüler. Buna sebep olarak da alkol düzeyi gösteriliyor.

Spiker eklemeden de edemiyor: “Bu konserde, her metal konserinin değişmez aksesuarları olan kesici metal aletler bulunamıyor çünkü sıkı bir kontrol var.”...
Bu ne demek? Bu ne tarz bir tarafsız basın yaklaşımı? Aynı basın yıllar önce bir programda, “Her rock bara giden uyuşturucu kullanır” temasını üstüne basa basa işlemiş ve görüntü olarak da sürekli, bilmem hangi kişisel sebepten hedef gösterilen, hep aynı barın görüntülerini kullanmıştı. Bizler buna çok tepki göstermiştik o zaman ve sanıyorduk ki artık medya bizi rahat bıraktı. Ama yanılmışız...

Bunu yaparak medya televizyon seyreden anne-babalara şu yanlış mesajı veriyor:
- Her bara giden uyuşturucu ve içki tuzağına düşer.
- Her metal-rock dinleyen kesici aletlerle dolaşır, saldırgandır.
- Bu tip müzik dinleyen herkes medeniyetsizdir, olur olmaz kavga eder.
- Bu tip müzik dinleyenler dinsizdir, ateisttir, satanisttir.

Biraz ayıp olmuyor mu artık?
Bunu gören aileler çocuklarını konsere gönderir mi, bu müziği dinletir mi?
Soruyorum, Metallica'nın şarkı sözlerine hiç dikkat ettiniz mi? Sizin o pompaladığınız ve her yerden zortlayan popüler kültür şarkılarınızın sözlerine göre çok daha masum, çok daha içerikli, çok daha felsefi ve çok çok daha düşündürücü... Rock müzik protesttir, o nedenle çığlık çığlığadır zaman zaman. Elbette insanların uyanması ve birşeylere protest olması kimsenin işine gelmez. O nedenle "hoppidi hoppidi eller havaya" nağmelerine devam, rock ne ola ki?

Ve soruyorum, bunları gösterip eleştirirken konser organizasyon şirketlerinin hiç mi suçu yok? 1992 yılında başlayan konser furyalarında, o dönemdeki tüm konserlere gitmiş ve hatta Guns’n Roses ve Metallica için 2 gün önceden saha kenarında beklemiş biri olarak, net biçimde söyleyebilirim ki, konser organizatörleri bu işi batırıyor. Evet konser iyi geçiyor ama öncesinde insanlar sıra beklerken bayılıyor, eziliyor ama nedense kapılar bir türlü açılmıyor ve insanlar içeriye son dakikaya kadar giremiyor. Günlerdir sıra beklemekten sefil hale düşmüş seyirciler ise, gerek sinir bozukluğundan, gerek açlıktan, gerek ezilme korkusundan, gerekse zaman zaman gerçekten alkolden birbirine giriyor. Konser organizatörleri, stad konserlerinde daha insan gibi seyircileri içeri sokmayı bile başaramıyor ki.

Ne diyebilirim ki, medyanın bu nefreti göründüğü gibi hiç bitmeyecek gibi görünüyor. Ve düzgün bir hayat yaşayan, ailesi olan bizlerin ise, yapılan bu suçlamalar karşısında elbette ki cevap verme hatta belki kişisel dava açma hakkımız bile bulunuyor. Elbette her insan bir değil, problemli insanlar her türlü müzik türünde var, sadece rock veya metalde değil. Ama gerek rock felsefesini anlamamaktan, bırakın anlamayı araştırmamaktan, her gördüğü siyah renk giyeni saldırgan,karanlık ve satanist sanmaktan dolayı, medya daha bu kültüre bir adım dahi yaklaşabilmiş değil, hatta yaklaşabilecekmiş gibi de durmuyor...
Genel kültür düzeyi haber bültenleriyle sınırlı uyutulmuş zihinlere ise, sadece bu haberlere inanmak kalıyor...

Ekleme: Bu yazının yorumlar kısmında sevgili Cevval Portakal'ın gönderdiği linkteki eski gazete yazısını okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum!

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Öyle haklısın. Sonra da bir rock sanatçısı ölünce (örn; Barış Akarsu) hemen birden rockçı oluverir bu medya :) ki gördük yaşadık bunları.

Adsız dedi ki...

Evet haklısın. Barış Akarsu vefat ettiğinde de tüm medya coşmuştu hatırlarsanız.

Cevval Portakal: dedi ki...

Bunlar yine iyi, biz zamanında şunu da görmüştük. En azından yüzeysellik boyutunda bir nebze azalma var. Uzun zamandır da izlemiyorum bu yüzeysel insanlara yüzeysel başlıklar bültenlerini, çok da iyi yapıyormuşum.
Bu arada kapılar geç açıldığı insanların şişe atması kadar güzel bir şey olamaz bu ülkede. Her tepki verilmesi gerekene bu şekilde tepki gösterilse güllük gülistanlık olur bu diyar.

Arzu dedi ki...

Cevvaallll, yemin ederim şok oldum şok, verdiğin linkteki şu gazete haberini okuyunca ! Kardeşim madem ana babalar kendi çocuğunu adam gibi yetiştiremiyorsa, eğitim sistemi yerlerde sürünüyorsa,bu gençleri puanla koyun gibi ünv ye sokuyorlarsa, ufacık bir danışmanlık veya yönlendirme hizmeti bile yoksa, afedersiniz ne halt yemeye herşeyin günahını bir müzik türüne atıyorlar?? Yazıklar olsun bunlara yazık, bu kadar mı çapsız olunur ya...

Deli Profesör dedi ki...

Alice Cooper bu şerefsizlerin beynine vururcasına ne de güzel demiş: "Satanizmi arayacağınız yer Rock’n Roll değildir." Zaten arayan küçük bir kesim varsa, ki biz onlara özenti diyoruz, onlar bizden değildir.

Adsız dedi ki...

Türk medyasının sorunları üzerine yazmak isterdim. Ama çok uzun. Çözümü var mı? Elbette. Ama değişimin gerçekleşmesi için değişimin istenmesi gerekir. Türkiye buna hazır değil. Hazır olacak mı? Umarım, birgün!

Adsız dedi ki...

Valla bence bu medyanın ipi olmasa bu şekilde olmaz! İp birisinin elinde o ne tarafa çekerse o taraf sapıyo medya! Fatmanur'un dediği gibi; ben de yazmak isterim ama çok uzun be Arzucum üfff bak burdan bi bakıyosun teeee...

Adsız dedi ki...

yaklaşık olarak 1989'dan beri rock dinlemekteyim.Her tarz çok farklı gruplar dinledim.Halende rock dünyasını takip ediyorum.Yıllar önce ben daha lisedeyken böyle olaylar olmuştu.birkaç genç intihar etti,birkaç kendini bilmez satanist olduklarını medya aracılığıyla öğrendiğimiz gençler çok kötü şeyler yaptı diye biz rock dinleyicilerini damgalamak çok yanlıştı.Akmar Pasajı basıldı.Sanki birşey bulacaklarmış gibi.Sonrada orası giderek değişti mekan havasını yitirdi.yıllar önce böyle şeyler olmuştur.Şimdi rock dinliyorum diyince müstehzi ifadeler takınanlar vardır.Hayatım boyunca böyle şeylerle uğraşmak zorunda kaldım.Herkese iyi günler.Long Live Rock'N Roll!

Arzu dedi ki...

Aslina bakarsaniz muzikle ilgili bu problemler eskilere dayaniyor. Elvis'in ve Alan Freed'in bu konuda yasadiklari var, ondan sonra eger Hair muzikalini izlediyseniz, ozellikle sac ve kendi inanclari konusunda onlarin cektikleri eziyetler var, yani say say bitmiyor... Bu arada Hair-The American Love-Rock Musical, seyretmeyen varsa kesinlikle alsin seyretsin derim.