27 Aralık 2011 Salı

Van Depreminden aklımızda kalanlar

Meşhur Van Depremi...O kadar çok akılda kalan şey vardı ki...

- Depreme ne organizasyon ne de malzeme olarak ülkenin ve devletin hazır olmadığını hatta hazır olmanın yakınından bile geçmediğini öğrendik.

- Kızılay faciası ( İhtiyacın çok altında çadır stoğu olduğunu öğrendik, İstanbul'da deprem olsa hepimiz sokaktayız.)

- Organizasyon eksikliği ( Yapılan yardımların dağıtılıp organize edilemediğini, yağmalandığını, dağıtılamadığını gördük.)

- Toplanan deprem vergileriyle duble yollar yapıldığını naçizane öğrendik.

- Her mahallede kurulan "Afet Merkezleri"nin artık yerinde olmadığını hep beraber farkettik.

- İhtiyaç yok denilerek yabancı ülkelerin yardım ekibi gönderme taleplerini reddettikten sonra, ilk 4 günde kaç kişinin boş yere öldüğüne şahit olduk. Halbuki daha çok ekip daha çok can kurtarırdı. Devletimizin depremden günler sonra bu konuda hata yaptığını açıklaması canları geri getiremezdi...

- Azra Bebek kurtuldu, maalesef simge Yunus'u kaybettik. Depremi Yunus'un gözlerindeki ifadeyle tanıdı bütün dünya...

- Tv'lerde sadece birkaç sokağı göstererek aslında felaketin küçük boyutlu olduğu yönünde kandırılmaya çalışıldık.

- Enkaz altından twitter'da tweet yazarak yardım isteyenlerin mesajları Akut ve Kızılay'a gönderildi ve bu sayede kurtarılan canlara şahit olduk.

- Twitter üzerinden organize edilen yardım ve dayanışma kampanyaları ile sosyal medyanın başarısı kanıtlandı. http://sosyalmedya.co/van-depremi-sosyal-medya/

- Serkan Balbal ve Burak Özçivit'in Belediye Belediye dolaşarak kolilemeye yardım ettiğine, Twitter üzerinden kolilemeye yardım topladığına şahit olduk, destekleri unutulmayacaktır.

- Şişli Belediyesi Mustafa Sarıgül'ün büyük başarısına şahit olduk. Hem bireysel olarak bölgeye gitti, hem belediyede tonlarca yardım topladı hem de 1000 Van'lı aileyi Şişli'deki aileler yanında misafir etme seferberliği başlattı.

- Tek sorunun çadır değil, seyyar tuvalet-ısıtıcı-battaniye-ayakkabı-kazak gibi maddeler olduğunu gördük.

- Her felakette olduğu gibi, yine toplanan yardımlar arasında kullanılmış iç çamaşırından simli abiye gece kıyafetlerine kadar gönderen uzayda yaşayan insanların olduğunu gördük.

- Televizyondaki yardım kampanyalarına canlı telefon bağlantısıyla bağlanıp X kadar bağış yapan şirketlerin yarısının, ertesi gün iş söyledikleri parayı göndermeye gelince ortadan kaybolduklarını gördük.

- Terör örgütü Pkk'nın çeşitli dernek isimleri altında insanlardan sözde depremzedelere yardım için para toplamaya çalışıp, insanların felaketlerinden çıkar sağladığını gördük.

- Müge Anlı, Yaptığı densiz yorumlarla kendini manşetlere taşımayı başardı, sosyal medyanın hedefi oldu.

- Rock'çılar hemen organize olarak hemen aynı hafta yardım amaçlı "Van için Rock" organizasyonu yaptılar. Bunu Popçular izledi.

- Van'da zor şartlarla kalıp her yere gerçek haberleri ve vaziyeti bildiren Hasan Söylemez ve Harika Uygur'e minnet duyduk.

- Kendi elleriyle yaptıkları okulun enkazında kalan Öğretmenlerimiz oldu...

- Ve elbette Bayram Otel faciası...Deprem sonrası yetkililerin kontrol edip sağlam dediği için, depremde görevli giden tüm basın- medya yetkililerinin kaldığı otel...Artçı depremde yıkılırken, içinde 2 tane gazetecimizi de götürdü...

Aklımda kalan ana başlıklar bunlar...Sizler altına eklersiniz...




Hiç yorum yok: