5 Ağustos 2008 Salı

Nedir bu Business Networking?

Business networking konusuna girmeden önce, bu konuda ülkemizde yaşanmış bir başarı hikayesine değinmek isterim.

Bildiğiniz gibi bu yılın ocak ayında, Türkiye’nin en büyük “business networking” yani iş dünyasının her alanından yüz binlerce profesyonelin bulunduğu iletişim ağı cember.net platformunun hisselerinin büyük bölümü Xing AG tarafından 4,36 milyon Euro’ya satın alındı. Ve cember.net sitesinin Xing’e devri yani entegrasyonu da Temmuz ayı sonunda tamamlandı. Xing, şu an itibariyle 190 ülkede 6 milyona yakın iş dünyasından profesyoneli barındıran bir şirket olmakla beraber, Aralık 2006'da başarıyla borsaya giren ilk Web 2.0 kuruluşudur. Şirket Avrupa’da üç rakibini daha kendi bünyesine almak suretiyle, şu an Avrupa’nın en büyük business networking kuruluşu olma özelliğini taşımaktadır. Bu birleşme sayesinde de, Türkiye’deki binlerce profesyonel direkt olarak Avrupa’daki 6 milyona yakın profesyonel ile kolayca irtibata geçme, iş bağlantıları kurma şansını yakalamış bulunuyor. Eski telex’li günleri düşünürsek, bu oldukça büyük bir fırsat. :-)

Xing’in şu anki ülke müdürlüğüne, Doğan Online’dan tanıdığımız Hakan Gönenli atanmış bulunuyor. Hakan Gönenli uzun zamandır bilişim sektöründe başarılı bir isim olup, daha önce Superonline ve Turkcell Group şirketi olan MapCo’da da yöneticilik de yapmış bir isim. Bu konudaki tecrübeleri ile, Türkiye’de Xing’i bir adım daha ileri götüreceğinden şüphemiz bulunmamakla birlikte, öncelikle yeni görevi için tebrik ediyor ve bu yazıyı hazırlarken bana verdiği destek için kendisine teşekkür etmek istiyorum..

Cember.net’in kurucuları olan Çağlar Erol ve eşi Nihan Çolak Erol, sahip oldukları Euda Danışmanlık vasıtasıyla, internet üzerinde kurdukları ve kaliteden ödün vermeden, yozlaşmadan 300 bine yakın üyeye ulaştıkları bu girişim ile çok büyük bir başarıya imza atmış bulunuyor. Türkiye’de bu tip bireysel başarı hikayelerine maalesef fazla rastlanmıyor. Facebook, google gibi şirketlerin alınması, satılması ile ilgili sürekli olarak haberler okurken, amazon.com hikayesini sanki bir efsane gibi dinlerken, benzer bir hikayeyi Türkiye’de yaşamak ilaç gibi geldi ve onur verdi bizlere. Ve bu hikaye ile, risk almanın, yaptığın işe güvenmenin, kaliteden ödün vermemenin, serbest girişimin nasıl başarılı sonuçlar verebileceğinin de bir örneğini görmüş oluyoruz. Yani bir oluşumu yozlaştırmadan da, kaliteden ödün vermeden de büyütmek ve başarıya taşımak mümkün. Ve tüm bunları yaparken elbette de yapılan işe ve kendine güvenmek en önemli unsuru oluşturuyor.

Peki business networking nedir ve diğerlerinden farkı nedir?
Business networking platformları, tamamen iş dünyasının profesyonelleri ve iş dünyasında profesyonel olmak isteyenler için açılmış olan, iş bağlantılarını geliştirmek için kullanılan websiteleridir. Bu platformlarda aynı zamanda kendinizi profesyonelce tanıtabilir, kapılarınızı binlerce şirkete açabilir, eski arkadaşlarınızı bulabilir, iş ağınızı yönetip genişletebilir, yeni satış kanalları oluşturabilir, iş ilanı verebilir veya başvurabilir ve aynı zamanda tek bir tıkla birçok konunun uzmanına ulaşabilirsiniz. Bu platformlar, verilen ilanlar ile firmaları birbiriyle buluşturma, açılan forumlar sayesinde iyi bir kaynak oluşturma, gruplara katılım ile de aynı ilgi alanlarına sahip insanları biraraya getirme potansiyeline de sahiptir. Şu an Avrupa'nın en büyük business networking sitesi olan Xing ile 16 dilde iletişim kurabilir ve bunları yaparken de profilinizin kime nasıl görüneceğine de karar verebilirsiniz. Bu tip sitelerin ana amacı iştir, bilgi geliştirmedir, çevre oluşturmadır. Yani tanışma veya flört sitesi değildir, bu nedenle de uygunsuz profiller ve uygunsuz mesajlar direkt olarak yönetimce değerlendirilerek ilgili önlemler derhal alınır. Xing'e üye olmak tamamen ücretsiz, üye olduktan sonra isterseniz çok daha fazla fonksiyonu kullanmak için ücretli üyeliğe de geçmeniz mümkün.

Peki neden business networking?
Bir insan kendi başına bir işte başarılı olamaz, o insanın başarısını tanımlayan şey aynı zamanda iş ve arkadaş çevresidir. Bağlantılarınız ne kadar genişse, o kadar dışarıya açıksınızdır, o kadar iyi piyasayı yoklayabilir, teknolojiyi yakalayabilir ve aynı oranda da işlerinizi geliştirebilirsiniz. Bu gibi konular için ise internette de Xing gibi platformlar bulunmaktadır. Bu sadece websiteleri için geçerli değil, günlük hayatta da çevrenizin geniş olması ile birçok fırsatlar yakalayabilirsiniz. Normalde randevu bile alamayacağınız biri ile, mesela bir dans kursunda tanışabilir, spor salonunda ahbap olabilir veya bir fuarda, bir kokteylde ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz. Tüm bu sebeplerden dolayı, gerçek başarı sürekli fazla mesai yaparak, masa başından kalkmayarak ve sosyal ortamlardan uzak durarak yakalanamaz. Başarının sırrı, doğru zamanlarda doğru yerlerde olmakla, doğru kişileri tanımakla, yapılacak hamleyi doğru hesaplamakla ve de en önemlisi dürüst ve güvenilir biri olarak tanınmakla yakalanır. Ve elbette kendi rakiplerinizin hareketlerini de takip etmelisiniz, ama asla düşmanca değil. Çünkü işi keyifli yapan rekabettir, sizi geliştiren ve zorlayan şey de rekabettir.

Sosyal çevresi gelişen bir insanın “iş bitiriciliği” de aynı oranda artar. Çünkü sosyalleştikçe çevresi genişler ve hangi işi nerede ve nasıl bitireceğini de bilir. Gerekli bağlantılara çoktan sahiptir zaten.

Xing ve sevgili Hakan’a bu oluşumda başarılar diliyor ve eklemek istiyorum: cember.net ve Çağlar Erol ailesi, hala kalbimizdesiniz, unutmadık sizi :-)


Arzu'dan sevgilerle,


XING Türkiye websitesi:
http://www.xing.com/cembernet/

Erol ailesinin cember.net’i kurma hikayesi:
http://www.vakaloji.com/cembernetin-babasi-caglar-erol/

Xing ve cember.net entegrasyonu basın bülteni:
http://corporate.xing.com/turkce/bas-305n/bas-305n-bueltenleri/details/article/pressemitteilungbrxing-heisst-mitglieder-von-cembernet-willkommen/7/3fa1811842/

1 yorum:

Murat HACIOGLU dedi ki...

yararlıdır,iyidir hoştur ama en son üyeliğimi spam attım iddasıyla almışlardı 1 yıl kadar önce ha verdik ha geri vercez üreliğinizi diye diye oyaladılar, hoş çok da önemsemiyordum ama.